Nieuws

'Iets meer kerel zijn is noodzakelijk'

zaterdag 30 november 2019

In korte tijd vallen bij VSCO'61 een trits sterkhouders buiten boord. De Leeuw, Buijserd, Van de Kolk, Pluim enzovoort. Als dan van de overgebleven routiniers er in een wedstrijd ook nog twee moeten afhaken is dat funest.

Het is kort door de bocht het verhaal van dit seizoen. Net als eerder tegen ASC'62 geven de kanaries thuis tegen Be Quick een 2-1 voorsprong uit handen om in dit geval met een vette nederlaag (2-5) de koude douche onder de warme stralen te verwerken.

'Fantastische vereniging'
Als iedereen fit is, we vanuit een goed plan dicht bij elkaar blijven voetballen, kunnen we van iedereen winnen. Is dat niet zo dan kunnen we ook van elke tegenstander verliezen.” De vertrekkende trainer Bulent Akar is helder in zijn commentaar. Bij de clubs waar hij eerder trainde was voor hem drie jaar de limiet. In Oosterwolde plakte hij er een vierde seizoen aan vast. Het zegt alles over zijn band met de vereniging, want hij wist al dat het door het wegvallen van veel ervaren spelers een hele moeilijke opgave zou worden om zich dit seizoen te handhaven. “Het is een fantastische vereniging, die goed wordt geleid en over een uitstekende accommodatie beschikt.”
Bulent heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij meer uit zijn trainerscarrière wil halen. “Ik wacht rustig af wat er komt. Er stond alleen een derdeklasser op de stoep, maar het laat zich verstaan dat ik daar geen oren naar heb.”

Beter
Akar kan met opgeheven hoofd straks de Heughte verlaten. Gepromoveerd naar de tweede klas, daarin een zesde en tiende plek. Ondanks het vertrek van sterkhouders geen degradatiewedstrijden. Hij heeft het in zich om spelers individueel en als groep sterker te maken. Dat vergt tijd. Er zijn talenten zoals Luca Veldhoen die laten zien dat VSCO'61 toekomst heeft. Het levert alleen nog te weinig rendement op, zoals de vertoning tegen Be Quick aantoont. “We hebben de tegenstander na rust nagenoeg op de rug liggen. Dan vallen Dominique van de Grift en Jan van 't Oever uit en de wedstrijd loopt ons gierend uit de hand. Dat zou een paar seizoenen geleden niet zijn gebeurd.”

Kansen
Ook een kwestie van mentaliteit?
Akar: “De jongens doen hun best, maar als je ziet hoe gemakkelijk we ons bij tegenslag neerleggen heb je daar wellicht een punt. Je moet in zo'n situatie laten zien dat je er staat. Dat is een verschil met een doodschop uitdelen, maar iets meer kerel zijn is noodzakelijk.”

Het mag de trainer enigszins gerust stellen dat er iedere wedstrijd kansen komen. Tegen Be Quick een hele vracht. “Als je die allemaal laat liggen kun je tot Sint Juttemis spelen en win je geen wedstrijd. Daar zullen we ons sterk in moeten verbeteren.”
Het is Akar onwaardig om straks terug bij af te zijn. Hij heeft dan wel de volle 100 procent medewerking van zijn spelers nodig.

Foto-onderschrift: “Als iedereen fit is, we vanuit een goed plan dicht bij elkaar blijven voetballen, kunnen we van iedereen winnen.”

Dit artikel en de foto zijn van journalist Dick van der Veen en is integraal overgenomen van Huis aan huis. Klik hier voor het originele artikel.