Nieuws

Johan Reurink spekt de clubkas

maandag 27 juli 2020

Voetbalschoenen duur? In het rekje van Johan Reurink (45) uit Elburg niet. Niet nieuw, maar wel netjes. Daar zorgt hij persoonlijk voor. Alles wat wordt ingeleverd, poetst hij op tot glimmende sloffen. De verkoopopbrengsten zijn voor ‘zijn’ cluppie VSCO’61 in Oosterwolde.

Het is geen idee van hemzelf. Reurink zag het eens voorbij komen op internet bij een voetbalvereniging in Zutphen. Gebruikte voetbalschoenen inzamelen om vervolgens te verkopen voor de clubkas. Een extra centje voor de vereniging en voor schoenenzoekers de kans om voor een prikkie het juiste schoeisel aan de voeten te hebben.

Schoenen en scheenbeschermers
“De merkloze verkopen we voor vijf euro. Een Adidas of Nike voor 7,50 euro. Die dingen kosten in de winkel al snel tussen de zestig en tachtig euro. Ook zamelen we scheenbeschermers in. Voor drie euro worden die verkocht”, vertelt Reurink.

Het manusje-van-alles bij VSCO’61 ziet het al helemaal voor zich. Hij heeft een rekje op wielen van zijn werkgever Jumbo in Elburg. Daar worden de schoenen straks op uitgestald bij de fanshop op sportpark De Heughte. “En je kent vrouwen. Die doen niets liever dan snuffelen. Dus als dat rekje er staat, kunnen ze kijken of er iets tussen zit. De schoenen kunnen gelijk worden gepast en we hebben een spiegel om te kijken hoe ze staan. Ja, ik denk dat dit wel gaat lopen.”

Schoonmaken met babydoekjes
Reurink is nog maar sinds begin deze maand aan het inzamelen en heeft toch al zes paar scheenbeschermers en zo’n vijftien paar voetbalschoen binnen. “Die maak ik allemaal schoon. De veters gaan in de hete was en maak ik met babydoekjes schoon. Er zitten echt hele nette schoenen bij. We hebben dan ook wel enkele voorwaarden waar schoenen aan moeten voldoen. De veters aanwezig, geen gaten, geen scheuren en de naden moeten heel zijn.”

Met de ingezamelde aantallen in verschillende maten van dit moment is de Elburger al erg blij. “Maar ik verwacht dat er nog heel veel bijkomen. We zijn nog maar net begonnen, het is vakantie en corona speelt ook nog een rol. Vanaf 22 augustus zijn er weer activiteiten op de club en dan komt er vast nog meer. Oosterwolde is niet zo groot, iedereen kent elkaar. Dus dat komt wel op gang.”

Voor iedereen te koop
De voetbalschoenen worden niet alleen aan leden verkocht, maar aan iedereen die maar wil. “Bijvoorbeeld kinderen in het dorp die niet op voetbal zitten, maar toch met hun vriendjes en vriendinnetjes op echte voetbalschoenen willen voetballen. Of een keer een training willen meedoen. Maar ook mensen van buiten het dorp hoor. We richten ons niet op één doelgroep. Iedereen kan bij ons terecht.”

Voorkeur voor ronde rubberen noppen
Reurink is nauw verbonden met VSCO’61 en brengt hele zaterdagen op de club door. “Ik heb training gegeven, sta in de fanshop - ja, we lijken net Ajax of PEC -, fluit wedstrijden, zit in de merchandisecommissie en doe nog veel meer. Als het eerste thuis speelt ben ik wel van acht tot vijf uur op het park.”

Zelf voetballen doe hij al lang niet meer. “Dat is wel een jaar of twintig geleden. Mijn favoriete voetbalschoenen destijds? Een paar dat goed paste voor mijn hoge wreef en brede voet. En ronde rubberen noppen. Toen ik stopte kwamen die hoekjes. Ik vind het niks. Plastic troep en meer blessures volgens mij.”

Waar in te leveren?
Gebruikte voetbalschoenen en scheenbeschermers kunnen worden ingeleverd bij Johan Reurink aan de Backerskamp 5 in Elburg, bij Saskia Boeije aan de Essenakker 13 Oosterwolde of bij de fanshop van VSCO’61.

Dit artikel van journalist Sacha Wunderink is integraal overgenomen van De Stentor. Klik hier voor het originele artikel.

De openingsfoto is gemaakt door  fotograaf Henri van der Beek

Bekijk hier de post op Facebook.

Bekijk de foto's
Johan Reurink spekt de clubkas